Nádorová imunoterapie založená na buňkách vrozené imunity - Stulnyk, Alona (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce je zaměřená na nádorovou imunoterapii, zejména o ligandech, stimulujících fagocytózu, princip jejich účinku a průběh léčby nádoru. Imunoterapie reprezentuje průlomový přístup k léčbě nádorových onemocnění s využitím schopností imunitního systému identifikovat a zničit nádorové buňky. Specifické ligandy podporující fagocytózu posilují aktivitu makrofágů a dendritických buněk, což způsobuje efektivnější eliminaci nádorových buněk. Bylo prozkoumáno několik ligandů, především takových, které cílí na receptory imunitních buněk.
Anti-Cancer Immunotherapy Based on Innate Immunity cells
Keywords: nádorová imunoterapie; fagocytóza; ligand; dendritická buňka; makrofág; cancer immunotherapy; phagocytosis; ligand; dendritic cell; macrophage