Vliv cyklodextrinů na izotachoforetickou separaci vybraných iontů - Kovářová, Michaela; Bartoš, Martin; Vladyková, Jana (BEST Servis, 2017)
Tato práce je zaměřena na izotachoforetická měření využívající α- a β-cyklodextriny pro separaci molekul s podobnou strukturou. Zkoušena byla separace enantiomerů kyseliny glutamové a především separace hydroxykyselin odvozených od aminokyselin leucin a isoleucin. Zkoušeny byly tři vedoucí elektrolyty o pH 6, 3,6 a 3,4. Nejlepší výsledky poskytl elektrolyt o pH 3,4 a složení 10 mM HCl a 15 mM β-alanin s přídavkem 20 mM α-cyklodextrinu. Roztok 20 mM kyseliny octové byl použit jako koncový elektrolyt. Ostatní elektrolytové systémy, tj. s pH 6 a 3,6, se neosvědčily.
Influence of Cyclodextrins to Isotachophoretic Separation of Selected Ions
Keywords: izotachoforéza; aminokyseliny; leucin; isoleucin; cyklodextriny; Isotachophoresis; Aminoacids; Leucine; Isoleucine; Cyclodextrins