Stanovení aktivit desaturáz a elongáz v edta plazmě diabetiků - Laštovička, Petr (Univerzita Pardubice, 2018)
Předložená disertační práce se zabývá vztahy mezi enzymy lipidového metabolismu, mastnými kyselinami a progresí onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Progrese diabetu byla určována úrovní hladiny glykovaného hemoglobinu, jakožto markeru dlouhodobé kompenzace glukózy v krvi. Pro zjištění koncentrací mastných kyselin v plazmě byla použita kombinace ultracentrifugace a dvou chromatografických metod. První byla tenkovrstevná chromatografie, pomocí které byly lipidy rozděleny do jednotlivých tříd. Následně byl podíl jednotlivých mastných kyselin v těchto třídách po derivatizaci zjišťován na plynovém chromatografu Agilent Technologies 7890A GC System s plamenově ionizačním detektorem. Aktivita lipidických enzymů byla stanovena výpočtem jako indexy. Po statistickém vyhodnocení výsledků bylo přistoupeno k vyhodnocení výsledků ve vztahu ke kompenzaci diabetu. Se změněným lipidovým metabolismem u tohoto onemocnění byly pozorovány i diference v profilu mastných kyselin v jednotlivých frakcích. Podrobnějšímu popisu těchto změn se věnuje následující práce. Význam této práce podtrhuje fakt, že jen v České republice máme okolo jednoho milionu diabetiků, z nichž 90 % trpí právě diabetem 2. typu. Přínos ve zkoumání vlivu jednotlivých mastných kyselin a enzymů lipidového metabolismu dle mého názoru leží hlavně v efektivnějších dietetických doporučeních a udržení kompenzace diabetu u léčených pacientů.
Determination of desaturase and elongase activity in plasma of diabetics
Keywords: diabetes mellitus; lipidy; desaturázy; elongáza; plynová chromatografie; tenkovrstvá chromatografie; diabetesmellitus; lipids; desaturase; elongase; gaschromatography; thin layerchromatography