Význam a analýza lipidů v kůži - Hladíková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce je zaměřena na stručný popis kůže a její funkce. Samostatná kapitola je věnována obecně jednotlivým třídám lipidů. Nejpodstatnější částí práce je charakteristika nejdůležitějších lipidů kůže, kterými jsou ceramidy. Popsány jsou jejich funkce, projevy spojené s nedostatkem a v neposlední řadě metody jejich analýzy.
Significance and analysis of skin lipids
Keywords: kůže; lipidy; ceramidy; lipidomická analýza; skin; lipids; ceramides; lipidomic analysis