Kontinuální transesterifikace řepkového oleje - Šoukal, Miloslav (Univerzita Pardubice, 2010)
Bionafta je alternativní palivo podobné konvenčnímu fosilnímu palivu, naftě. Bionafta může být vyrobena z rostlinných olejů, zvířecích tuků a odpadních olejů. Bionafta se vyrábí procesem zvaným transesterifikace. Tato transesterifikace je většinou katalyzována kyselinou nebo zásadou ve vsádkových reaktorech. Rostlinné oleje se lisují z olejnatých plodin, řepky olejné, slunečnic, sojových bobů palem apod. Pro zefektivnění procesu transesterifikace se v současné době rozvíjí technologie kontinuální produkce bionafty jak na poli výzkumu, tak v průmyslu. V této práci je kontinuálnímu způsobu přípravy věnována rešerše, byl navržen směšovač pro emulgaci reakční směsi TURAXem a testovány jeho parametry. Malá část této práce je věnována analytickému stanovení produktů transesterifikace.
Flow transesterification of rapeseed oil
Keywords: bionafta; transesterifikace; fosilní paliva; biodiesel; transesterification; fossil fuels