Lokální politika ve vztahu k Romům: městy řízená sídelní segregace a její dopady na příkladu Kolínska a Nymburska - Žáková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce je zaměřena na lokální politiku ve vztahu k bydlení Romů. V teoretické části jsou na základě odborné literatury nastíněny některé aspekty a otázky týkající se sídelní segregace, bytové politiky či rámců lokálních politik. Dále jsou zde popsány historické mezníky týkající se usidlování a bydlení Romů. Praktická část obsahuje poznatky z výzkumu v pěti lokalitách na Nymbursku a Kolínsku, kde jsou popsány konkrétní lokální politiky a jejich dopady.
Local politics in relation to Roma: residential segregation directed by municipalities and its impacts shown on the example of Kolínsko and Nymbursko
Keywords: Romové; bydlení; lokální politika; bytová politika; sídelní segregace; exkluze; Roma; housing; local politics; housing policy; settlement segregation; exclusion