Organokovové deriváty 1,8-dibromonaftalenu - Aman, Michal (Univerzita Pardubice, 2022)
V rámci této disertační práce byla provedena rešerše na téma frustrované Lewisovy páry (FLP) a jejich využití při aktivaci malých molekul. V rešerši je popsána většina publikovaných FLP od roku 2006, kdy byl tento koncept popsán prof. Stephanem. Nejpoužívanější kombinací pro FLP jsou atomy fosforu jako LB a boru jako LK. V posledních letech se však ukazuje, že pro přípravu FLP mohou být použity i jiné nepřechodné prvky 13. a 15. skupiny nebo i prvky 14. a 16. skupiny.
Organometallic derivatives of 1,8-dibromonaphthalene
Keywords: frustrované Lewisovy páry; naftalen; tetryleny; přechodné kovy; katalytická oxidace; frustrated Lewis pairs; naphthalene; tetrylenes; transition metals; catalytic oxidation