Sociální rozměr zrakového postižení - Atliakina, Anna (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce zkoumá využití vizuální antropologie k dokumentaci zkušeností lidí se zrakovým handicapem a jejich unikátního vnímání světa skrze tvorbu filmu. Zabývá se nejen studiem vizuální antropologie, ale také problematikou sociokulturní inkluze a pochopení rozmanitosti lidských zkušeností. Filmová část práce se zaměřuje na vizualizaci zrakového vnímání postižených osob prostřednictvím smyslové antropologie, textová část poskytuje teoretický a informační základ, který odhaluje důležité aspekty výzkumu včetně lékařských, sociálních a technických hledisek. Obě části spolu tvoří komplexní pohled na problematiku zrakového handicapu v sociálním rozměru.
The Social Perspective of Visual Disability
Keywords: vizuální antropologie; zrakový handicap; smyslová antropologie; sociokulturní inkluze; emická perspektiva; visual anthropology; visual disability; sensory anthropology; sociocultural inclusion; emic perspective