Web komunikování environmentálně odpovědných aktivit chemickými firmami sídlícími v České republice, na Slovensku a Ukrajině - Tetřevová, Liběna; Paták, Michal; Kyrylenko, Iryna (Česká společnost chemická, 2019)
Environmentální odpovědnost hraje významnou roli při uplatňování společensky odpovědného chování každého ekonomického subjektu. Jako zvlášť významná se jeví z pohledu firem společensky, a zejména environmentálně, citlivých odvětví. Cílem předložené studie je analyzovat a zhodnotit rozsah web komunikování a strukturu komunikovaných environmentálně odpovědných aktivit chemických firem sídlících v České republice, na Slovensku a Ukrajině. S využitím nástrojů popisné a interferenční statistiky byla analyzována data získaná na základě obsahové analýzy webových stránek 157 chemických firem. Z provedené studie vyplývá, že na rozsah komunikování environmentálně odpovědných aktivit sledovaných chemických firem má vliv zejména země sídla, přičemž nebyly shledány rozdíly mezi členskými a nečlenskými zeměmi EU. Významnou roli také hraje vlastnictví a velikost firem, na rozdíl od konkrétního charakteru činnosti těchto firem. Z hlediska struktury komunikovaných environmentálně odpovědných aktivit můžeme mezi TOP 3 aktivity ve všech třech zemích zařadit prevenci a nápravu negativních dopadů na životní prostředí, zajištění souladu s environmentální legislativou a minimalizaci odpadů a podporu recyklace.
Web-based communications about environmentally responsible activities by chemical companies based in the Czech Republic, Slovakia, and Ukraine
Keywords: společenská odpovědnost firem; environmentální odpovědnost; chemické firmy; komunikování na webových stránkách; Česká republika; Slovensko; Ukrajina; corporate social responsibility; environmental responsibility; chemical firms; web-based communication; Czech Republic; Slovakia; Ukraine