Ekotoxikologické testování barviva Reactive Yellow 85 - Černá, Patricie; Kořínková, Jaroslava; Roupcová, Monika (Univerzita Pardubice, 2018)
Příspěvek se zabývá testováním ekotoxicity barviva Reactive Yellow 85, které se využívá k barvení pogumovaných potisků na textil. V práci jsou popsány základní vlastnosti testovaného barviva, principy a provedení ekotoxikologických testů na dafniích druhu Daphnia magna a řasách druhu Desmodesmus subspicatus a zhodnocení výsledků toxicity barviva. Důvodem testování je registrace REACH barviva Reactive Yellow 85, jež je nutná pro nově zaváděnou chemickou látku v Evropské unii. V práci jsou popsány principy ekotoxikologických testů na dafniích a na řasách, které se prováděly v souladu s dokumenty OECD. Testování probíhalo ve Výzkumném ústavu organických syntéz v Rybitví.
Ecotoxicological testing of Reactive Yellow 85
Keywords: Reactive Yellow 85; ekotoxikologické testování; Daphnia magna; Desmodesmus subspicatus; REACH; Reactive Yellow 85; ecotoxicological testing; Daphnia magna; Desmodesmus subspicatus; REACH