N,N-Difenylaminothiofen jako donorní jednotka využívaná ke konstrukci push-pull chromoforů aplikovaných v oblasti biozobrazovaní - Štursová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se týká N,N-difenylaminothiofenu (DFTA) jako relativně nové donorní jednotky. Push-pull chromofory obsahující DFTA strukturní motiv nachází uplatnění především v moderních oblastech optoelektroniky a biozobrazování. Tato práce přehledně shrnuje přípravy DFTA, dále uvádí vybrané příklady DFTA-chromoforů včetně jejich využití v materiálové chemii, především v oblasti vizualizace biologických materiálů. Experimentální část se věnuje přípravě DFTA různými syntetickými cestami.
N,N-Diphenylaminothiophene as a Donor Unit Used for the Construction of Push-pull Chromophores Applied in Bioimaging
Keywords: N,N-Difenylthiofen-2-amin; trifenylamin; elektron donor/akceptor; push-pull chromofor; biozobrazování; N,N-Diphenylthiophen-2-amine; triphenylamine; electron donor/acceptor; push-pull chromophore; bioimaging