Sledování mikrobiální stability proteinových přesnídávek - Nešporová, Romana (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem této práce je zjistit mikrobiologickou kvalitu a údržnost proteinových přesnídávek a následně stanovit, zda látky, izolované z rostlin jsou schopné prodloužit trvanlivost těchto proteinových přesnídávek. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, ale i energetická hodnota potravin a alternativní směry ve výživě. V neposlední řadě tu jsou popsány vybrané druhy bakterií, byliny a fytochemikálie, které obsahují. V experimentální části je potom popsán přesný postup stanovení a identifikace mikroorganismů, výroby extraktů, stanovení antioxidační aktivity a rozsahu oxidace lipidů a ověření správnosti stanovení antimikrobiální aktivity přídavkem extraktů do reálných vzorků.
Monitoring of the microbial stability of protein snacks
Keywords: bylinné extrakty; mikroorganismy; přesnídávky; vyvážená strava; herbal extracts; microorganisms; snacks; balanced diet