Improvizované výbušiny: syntéza a charakterizace vybraných látek - Vodochodský, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2019)
Disertační práce se zabývá studiem vybraných improvizovaných výbušin. V rámci práce byly zvoleny a popsány některé z nejvýznamnějších improvizovaných výbušin. Pro TATP, HMTD, dusičnan močoviny, kyselinu pikrovou, PETN a tetranitrát erythritolu byly vyvinuty nevýbušné sady určené k výcviku psů k detekci výbušin. Další činnost byla zaměřena na charakterizaci vybraných méně známých a méně popsaných improvizovaných výbušin, které se na poli látek zneužívaných k páchání trestné činnosti objevily, či ve větší míře začaly zneužívat, teprve v nedávné době. V rámci práce byla vyvinuta metodika stanovení organických peroxidů v improvizovaných výbušinách pomocí FT-IR. Dále byly publikovány některé fyzikální a výbušinářské vlastnosti pro tetranitrát erythritolu a byly popsány improvizované výbušiny dusičnan tetraamminměďnatý a chloristan tetraamminměďnatý.
Improvised explosives - synthesis and characterization
Keywords: improvizované výbušiny; detekce výbušin; výbušinářské charakteristiky; citlivost výbušin; výbušinářské parametry; triaceton triperoxid; hexamethylentriperoxid diamin; erythritol tetranitrát; dusičnan tetraamminměďnatý; chloristan tetraamminměďnatý; improvised explosives; explosives detection; explosive characteristics; sensitivity of explosives; explosive parameters; triacetone triperoxide; hexamethylene triperoxide diamine; erythritol tetranitrate; tetraammincopper (II) nitrate; tetraammincopper (II) perchlorate.