Transformace ústavní péče pro osoby s mentálním a zdravotním postižením v České republice - Michalová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zabývá tématem transformace v kontextu sociálních služeb v České republice. Transformací se pro účely této práce rozumí změna velkokapacitní ústavní péče na bydlení a podporu v běžném prostředí. V teoretické části práce je popsána historie ústavních zařízení a sociálních služeb v České republice. Dále je popsáno, kdo je klientem těchto zařízení, zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a proces transformace z teoretického i praktického hlediska. V praktické části diplomové práce je popsán proces transformace na konkrétním zařízení a na přístupu ředitelek pověřených vedením zařízení, která procházejí procesem transformace.
Transformation of institutional care for people with mental and health disability in the Czech Republic
Keywords: transformace; sociální služby; mentální postižení; klienti; transformation; social work; mental disability; clients