Miniaturizované elektrochemické imunosenzory pro detekci a kvantifikaci proteinových biomarkerů - Kovářová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2020)
Disertační práce se zabývá vývojem miniaturizovaných biosenzorů, které kombinují výhody vysoce selektivního afinitního rozpoznávání analytu s jejich citlivou elektrochemickou detekcí. Senzory byly konstruovány pro stanovení vybraných klinicky významných analytů v biologických vzorcích nebo patogenů bakteriálního původu ve vzorcích potravin. K tomuto účelu byly hledány vhodné indikátory a jejich kombinace, které by zajistily nejen adekvátní citlivost stanovení, ale zároveň umožnily i simultánní detekci několika analytů v jednom vzorku.
Miniaturized electrochemical immunosensors for detection and quantification of protein biomarkers
Keywords: elektrochemické imunosenzory; multiplexní analýza; kvantové tečky; zlaté nanočástice; tištěné elektrody; electrochemical immunosensors; quantum dots; gold nanoparticles; multiplex analysis; screenprinted electrodes