Slovanská mytologie v prostředí online textové hry - Matysová, Marie Nella (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem bakalářské práce je pomocí metod kvalitativního výzkumu zanalyzovat roli slovanské mytologie v životech členů komunity hráčů online hry na hrdiny, jejíž hlavním tématem jsou prvky slovanského bájesloví. V teoretické části se práce zaměří na seznámení se základními poznatky o slovanském bájesloví a na dynamiku her na hrdiny. Vysvětlí pojmy potřebné k bezproblémové orientaci ve zbytku práce. Poslední kapitola teoretické části se bude věnovat popisu konkrétní online textové hry, na jejíž participanty se zaměří v části praktické. Informace použité v teoretické části práce vychází z odborné literatury. Praktická část práce použije metodu otevřeného kódování pro interpretaci získaných výzkumných dat pomocí polostrukturovaných rozhovorů.
Slavic mythology in the online text game environment
Keywords: mytologie; Slované; RPG; životní styl; pohanství; hry; kreativita; tvorba; mythology; Slavic people; RPG; lifestyle; paganism; games; creativity; creation