Člověk versus příroda - poslání ekologické výchovy - Jelínková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce je věnována tématu boje mezi člověkem a přírodou. Úvodní kapitola je informativní povahy. Cílem první části bakalářské práce je seznámit čtenáře s pojmy, které jsou pro toto téma podstatné, dále s pojmy, které bývají často mylně či zkresleně vykládány a souběžně uvádí čtenáře do pojmosloví osvětlovaného v rámci ekologické výchovy a osvěty. V následujících kapitolách se dozvídáme o vývoji stavu životního prostředí České (Československé) republiky od poválečné doby po současnost a také o vývoji ochrany tohoto sdíleného prostředí. Druhá část této práce nás seznamuje s počátky a vývojem Ekologické výchovy a osvěty v České republice a zabývá se způsobem myšlení člověka jako možnou příčinou, jež vede k bojovnému postavení mezi přírodou a člověkem. Zamýšlí se nad nutností potřeby uvést lidský druh do ekologické a environmentální vědomosti a touto cestou zbavit člověka vlastností, jako je touha po materiálních statcích, konzumní způsob života, pocit nadřazenosti a nahradit tyto vlastnosti skromností, úctou a pokorou k naší planetě Zemi. Nakonec nahlédneme do ekologické etiky, která je zde jako ukázka myšlení a chování k okolí. V příloze se pak nachází některé další termíny nebo doplňující fakta s širším uchopením výkladu daného pojmu.
Human being versus nature - mission of ecological education
Keywords: příroda; člověk; ekologie; environmentalismus; hodnoty; etika; nature; human being; ecology; environmentalism; society´s values; ethics