Děti a média - analýza dívčích časopisů - Čáslavová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se věnuje vlivu dívčích časopisů na hodnotové postoje dospívajících dívek. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a empirickou. Teoretická část čerpá z poznatků vývojové psychologie, genderové problematiky, mediálních studií a životního stylu pubescentů. V empirické části autorka použila kombinovanou metodu výzkumu. Výzkum byl zaměřen na dívky v pubescentním věku, tj. od 11 do 19 let. V kvantitativní části výzkumu se pomocí dotazníku dle vlastní konstrukce snaží potvrdit několik hypotéz, které si sama stanovila. Pro lepší porozumění autorka doplnila výzkum o kvalitativní část, v níž pomocí interview s pravidelnými čtenářkami získala hlubší informace. V závěru práce autorka vyhodnocuje výsledky obdržené od respondentů.
Children and media - analysis of girls' magazines
Keywords: dospívající dívky; dívčí časopisy; gender; pubescence; konzumerismus; teenage girls; girls magazines; gender; pubescent; consumerism; contemporary girl