Psychosomatické obtíže u školních dětí - Dvořáková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2010)
V mé bakalářské práci se zabývám problematikou "psychosomatických obtíží u školních dětí". Celá práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám charakteristikou časné adolescence. Zde jsem se zaměřila na obecnou charakteristiku a na tělesné, psychické a sociální změny v tomto období, dále na životní styl u jedinců v časné adolescenci, na problematiku spánku, rodiny a školy u časné adolescence. Praktickou část jsem vypracovala pomocí dotazníkové metody a zaměřila jsem se na přítomnost psychosomatických obtíží a na zjištění subjektivně vnímaného zdravotního stavu u žáků šestých tříd základních škol a primy víceletého gymnázia ve vztahu k typu školy, vztahům ke spolužákům a učitelům, míře pociťovaných nároků a povinností, formální struktuře rodiny, vztahům v rodině, množství společně stráveného volného času v rodině, množství a kvalitě spánku a k pohlaví.
Psychsomatic problems in school childern
Keywords: Psychosomatické obtíže; školní děti; spánek; Rodina; škola; Psychosomatic problems; schoolchildren; Sleep; Family; school