Lidská tuková tkáň - Peroutková, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce pojednává o lidské tukové tkáni. Nejprve se zabývá strukturou, vlastnostmi a významem lidské tukové tkáně se zaměřením na její fyziologickou funkci v organismu. Je zde také popsána buněčná struktura lidské tukové tkáně a význam kmenových buněk tukové tkáně. Dále jsou uvedeny základní metabolické funkce adipocytů při hormonální regulaci homeostázy a při hospodaření s energetickými zdroji. Nakonec je zmíněna struktura a enzymová výbava adipocytů a jejich úloha při chemické transformaci lipidů. Význam lidské tukové tkáně je stále diskutovanějším tématem, neboť kromě již zjištěných funkcí se spojuje s dalšími závažnými onemocněními a zřejmě nejdůležitějším a nejzajímavějším tématem je tuková tkáň fungující jako endokrinní orgán.
Human fatty tisue
Keywords: tuková tkáň; adipocyty; kmenové buňky; leptin; adiponektin; adipose tissue; adipocytes; stem cells; adiponectin