Speciální nátěrové hmoty s fotokatalytickými a antimikrobiálními účinky využívané v medicinálním prostředí - Grézlová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nátěrových hmot s fotokatalytickými a antimikrobiálními účinky. Tyto účinky jsou dosahovány pomocí speciálních pigmentů, které jsou jednou ze složek nátěrových hmot. Z tohoto důvodu je lze využít také v medicíně, kde hrají významnou roli v boji proti různým mikroorganismům. Práce je v první části věnovaná fotokatalýze a jejímu využití. Dále popisuje dvě sloučeniny s ní úzce spjaté a to oxid titaničitý a oxid zinečnatý. V závěru práce je pak popsáno využití nátěrových hmot v medicíně.
Special coatings with photocatalytic and antimicrobial properties used in medicinally environment
Keywords: fotokatalýza; photocatalysis; nátěrové hmoty; medicína; oxid titaničitý; oxid zinečnatý; paints; medicine; titanium dioxide; zinc oxide