Nanočástice v nádorové terapii - Mistrová, Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá nanočásticemi a jejich využitím v nádorové terapii. V první části jsou vysvětleny základní pojmy, jako jsou nanotechnologie, nanomateriály a samotné nanočástice, kde je popsána jejich struktura, vlastnosti a použití, hlavně v medicíně. V další části pak pojednává o distribuci léčiv a jejich cílení pomocí nanočástic. Práce shrnuje informace o materiálech nejčastěji používaných pro přípravu nanočástic schopných doručit léčivo na místo určení. Uvádí konkrétní použití těchto nanočástic.
Nanoparticles in cancer therapy
Keywords: Nanotechnology; nanoparticles; cancer therapy; target drug delivery; nanotechnologie; nanočástice; nádorová terapie; cílená distribuce léků