Změna mechanických vlastností hliníkových slitin typu Al-Zn-Mg-Cu po svařování - Kovanda, Karel; Kolařík, Ladislav; Suchánek, Jan (Univerzita Pardubice, 2013)
V následujícím příspěvku jsou prezentovány výsledky experimentu, který byl proveden na oboustranném tupém svarovém spoji hliníkové slitiny EN AW 7022 a spočíval ve sledování změny tvrdosti v závislosti na čase po svaření. Hliníková slitina tohoto typu patří k vysoce pevným materiálům a svařováním může dojít k degradaci mechanických vlastností. Z tohoto důvodu byl změřen průběh tvrdosti ve svarovém spoji (v oblasti základního materiálu, svarového kovu a tepelně ovlivněné oblasti). Měření tvrdosti bylo provedeno 1., 7., 21., 70. a 175. den po svaření vzorku, experiment potvrdil nárůst tvrdosti vlivem procesu přirozeného stárnutí, jenž je v souladu s předpokládanými výsledky a s výzkumem ostatních autorů. Tvrdost ve svarovém kovu se zvýšila na 80 % původní hodnoty základního materiálu a v tepelně ovlivněné oblasti až na 93 % hodnoty základního materiálu. Elektronovou mikroskopií bylo zjištěno chemické složení svarového kovu a přechodové oblasti.
Keywords: svařování; slitina EN AW 7022; mikrotvrdost; chemické složení