Cestovní ruch jako jeden z nástrojů rozvoje venkova - Muška, Jakub (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je zaměřena zejména na zhodnocení potenciálu místní akční skupiny Železnohorský region z hlediska cestovního ruchu s cílem vypracovat model spolupráce podnikatelů, a to s využitím dotazníkových šetření, která jsou určena návštěvníkům tohoto regionu a podnikatelům v něm působících. Jsou zde definovány základní pojmy cestovního ruchu (jednotlivé druhy a formy, faktory ovlivňující cestovní ruch, základní a doplňkové služby cestovního ruchu) a jednotlivé formy venkovského cestovního ruchu. V práci je porovnána odlišná metodika pro vymezení venkovského prostoru v Evropské unii a České republice. Značná část práce je zaměřena na historický vývoj a současnou podporu rozvoje venkova na úrovni evropské, národní a regionální. Na evropské úrovni jsou vytyčeny základní legislativní principy pro rozvoj venkova, které lze aplikovat ve všech členských státech Evropské unie. Národní úroveň se zabývá analýzou Národního programu rozvoje venkova pro programové období 2007 - 2013 s důrazem na cestovní ruch a iniciativu LEADER. Na regionální úrovni jsou definovány předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu v místní akční skupině Železnohorský region včetně rozboru podpory rozvoje venkova.
The tourism as one of the tools for rural development
Keywords: tourism; rural area; rural development; local action group; LEADER; rural development program; Železnohorský region; cestovní ruch; venkovský prostor; rozvoj venkova; místní akční skupina; program rozvoje venkova