Chráněná pracovní dílna - Podleská, Dita (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice chráněných pracovních dílen v České republice. Konkrétně se jedná o chráněnou pracovní dílnu ?Propagační podnik HK s.r.o.? v Hradci Králové. Práce se snaží popsat podstatu fungování chráněné pracovní dílny jako prostoru, který umožňuje zdravotně postiženým občanům uplatnit se na trhu práce. Zapojení do práce a odměna za vykonanou práci u handicapovaných lidí podporují vědomí vlastní důležitosti, přispívají k rozvoji jejich schopností a dovedností. Práce dává životu člověka smysl, zdokonaluje své dovednosti, seznamuje se s novými lidmi, učí se pracovat v týmu a začíná si věřit. Proto je třeba lidi se zdravotním postižením podporovat, dát jim šanci pracovat, jakou mají lidé bez postižení. Zaměstnání v chráněné pracovní dílně se pro lidi s handicapem stává dalším krokem na cestě k samostatnému životu ve společnosti. Dále se práce zabývá problematikou chráněných pracovních dílen versus stát, popisuje metodiku fungování a výsledkem této práce jsou možné způsoby zlepšení spolupráce mezi těmito organizacemi (chráněné pracovní dílny) a státem. Ukazuje širokou škálu problémů, s jakými se v současné době potýkají provozovatelé chráněných pracovních dílen. Práce se také zaměřuje na úzkou spolupráci chráněné pracovní dílny s Úřadem práce v Hradci Králové a s Centrem pro zdravotně postižené Královéhradeckého kraje.
Sheltered workshop
Keywords: Chráněná pracovní dílna; Úřad práce; Handicap; Centrum pro zdravotně postižené Královéhradeckého kraje; Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR; Sheltered workshop; Bureau of Labor; Handicap; Physically handicapped people center in Hradec Králové´s region; Employers´ association of physically handicapped people in Czech republic