Populační vývoj a majetkový transfer v protoindustriální oblasti severovýchodních Čech v letech 1700 - 1849 - Nekvapil Jirásková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2017)
Disertační práce se na příkladu obce Stružinec zabývá populačním vývojem a majetkovým transferem v protoindustriální oblasti severovýchodních Čech v letech 1700-1849. Na základě rozsáhlého archivního výzkumu církevních matrik a pozemkových knih byla vytvořena databáze poskytující informace nejen o významných životních milnících, ale i majetkoprávních záležitostech. Práce je rozdělena do dvou tematických částí, první z nich se zaměřuje na populační otázky a možnosti demografického rozvoje oblasti, druhá pak na problematiku majetkového transferu s důrazem na převody mezi nejbližšími příbuznými.
Population Development and Property Transfer in the Protoindustrial Region of Northeast Bohemia in 1700?1849
Keywords: protoindustrializace; demografický vývoj; majetkový transfer; rekonstrukce rodin; matriky; pozemkové knihy; severovýchodní Čechy; Stružinec; 18. a 19. století; protoindustrialization; population development; property transfer; family reconstruction; parish registers; land registers; Northeast Bohemia; Stružinec; 18th - 19th century