Kvalita života žen po zavedení intravaginální slingové transobturátorové pásky - Rychlá, Tereza (Univerzita Pardubice, 2025)
Stresová inkontinence negativně ovlivňuje kvalitu života žen. Jednou z možností léčby je zavedení intravaginální slingové transobturátorové pásky. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak ženy hodnotí kvalitu svého života po tomto chirurgickém výkonu. Data byla získána pomocí standardizovaného dotazníku ICIQ-LUTSqol. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 45 žen, které byly minimálně 3 měsíce po operaci. Data byla sbírána od června do prosince roku 2024. Dle výsledků průzkumu lze říct, že po operaci došlo ke zlepšení kvality života všech respondentek.
The Quality of Life of Women After the Insertion of an Intravaginal Sling Trans Obturator Tape
Keywords: dotazník ICIQ-LUTSqol; hodnocení kvality života; intavaginální slingová transobturátorová páska; stresová inkontinence moči; ICIQ-LUTSqol questionnaire; intravaginal sling transobturator tape; quality of life assessment; stress urinary incontinence