Cisternový třínápravový návěs pro přepravu sypkých materiálů - Gajdoš, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato práce se zabývá základním návrhem koncepce sklopného cisternového návěsu pro přepravu sypkých hmot a kontrolou bezpečnosti z hlediska mezního stavu plasticity, ztráty stability a nízkocyklové únavy jeho tenkostěnné nádoby pro kterou je navržena konkrétní konstrukce. Práce je členěna do tří základních částí. První část je zaměřena na teoretický rozbor současného stavu a požadavků na přepravu sypkých hmot v rámci silniční dopravy. V první části je dále pojednáno o základním návrhu koncepce uvažovaného třínápravového návěsu a stanoveny vstupní parametry. Ve druhé části je pojednáno o kontrole bezpečnosti vzhledem k dosažení mezního stavu plasticity a ztráty stability navržené tenkostěnné nádoby. Poslední část je zaměřena na kontrolu bezpečnosti nádoby z hlediska nízkocyklové únavy a jsou zde uvedeny konstrukční ideje pro zvýšení únavové životnosti.
Three axle silo semi-trailer design
Keywords: sklopný třínápravový návěs; sypké hmoty; tenkostěnná skořepinová konstrukce; pevnost; plasticita; ztráta stability; nízkocyklová únava; metoda konečných prvků (MKP); tipping silo semi-trailer; bulk solids; thin-walled shell structure; strength; plasticity; loss of stability; low-cycle fatigue; finite element analysis (FEA)