Důchodová reforma v ČR - východiska a doporučení - Drbalová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá současným stavem důchodové reformy v ČR. Nejprve práce popisuje základní historické modely důchodového zabezpečení, klasifikuje penzijní systémy, vystihuje názory několika světových institucí k důchodovým reformám. Dále se práce soustředí na reformu v podmínkách České republiky - analyzuje hlavní demografické, ekonomické a sociální podmínky vedoucí k nutnosti změny systému. Dále popisuje historický vývoj důchodového zabezpečení v ČR, včetně současného stavu důchodové reformy. V závěrečné kapitole je rovněž provedeno zhodnocení reformy a formulována doporučení.
Reform of pension in the Czech Republic - solutions and recommendations
Keywords: druhý pilíř; důchodová reforma; fondové financování; průběžný systém; třetí pilíř; fund financing; pay-as-you-go system; pension reform; second pillar; third pillar