Správní vývoj okresu Trutnov v letech 1848-1918 - Kábrtová, Jitka (Univerzita Pardubice, 1994)
Práce se zabývá problematikou správního vývoje okresu Trutnov. V každé kapitole jsou nejprve velice stručně uvedeny ústavní a základní správní instituce, potom dále vývoj samosprávy a politické správy, která je aplikována na okres Trutnov.
Keywords: Správa; samospráva; Trutnov; správní instituce; politická správa; historie; obce