Hodnocení odporu z jízdy obloukem s využitím simulačních výpočtů jízdy kolejového vozidla - Králík, Martin (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zabývá vlivem změny konstrukčních parametrů vozidla a dráhy na jízdní odpor z oblouku. Série simulací v prostředí Simpack sleduje pokles rychlosti vozidla při průjezdu obloukem, ze které se určí jízdní odpor, i veličiny charakterizující pohyb dvojkolí. Výsledek jízdního odporu se mj. porovnává s hodnotou "wear number", generovanou samotným simulačním programem. Pro možné porovnání vlivu jednotlivých parametrů se zavádí pojem regresní koeficient. Nechybí ani teoretická část rozboru jízdy dvojkolí obloukem, vzniku skluzových rychlostí a silového působení. Jsou zde uvedeny empirické vztahy, které se používají pro určení velikosti jízdního odporu, a přehled konstrukčních opatření vozidel vhodných pro jízdu oblouky malých poloměrů.
The evaluation of the running resistance in curves using the simulation calculating of the railway vehicle run
Keywords: jízdní odpor z oblouku; simulace; Simpack; konstrukční parametry vozidla; regresní koeficient; wear number; running resistence in a curve; simulation; Simpack; vehicle construction parameters; regression coefficient; wear number