Sledování změn metylace DNA jako prognostických biomarkerů u karcinomu děložního čípku - Růžičková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem této diplomové práce je nalezení potenciálních diagnostických a prognostických markerů pro karcinom děložního čípku založeny na analýze metylace DNA s možností vyšetřovat je za použití neinvazivních metod. Teoretická část práce představuje problematiku karcinomu děložního čípku. Následuje shrnutí jednotlivých epigenetických mechanismů s podrobnějším popisem metylace DNA a jejího významu v karcinogenezi. Na konci této části je zmíněn přehled molekulárních a epigenetických biomarkerů pro karcinom děložního čípku. V experimentální části, která probíhala v Ústavu klinické biochemie a diagnostiky ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, jsme si nejprve navrhli primery pro geny zvolené na základě literární rešerše. Optimalizovali jsme metody kvantitativní PCR (qPCR) a metylačně-specifickou analýzu křivek tání s vysokým rozlišením (MS-HRM), které jsme použili pro posouzení rozsahu metylace vybraných genů u našich vzorků. Jednalo se o vzorky odebrané z děložního čípku s nádorovým bujením a nenádorové kontrolní vzorky bez diagnózy nádorového bujení. V závěru práce je na základě statistické analýzy dat uvedena korelace vybraných genů se zaznamenanými klinicko-patologickými charakteristikami karcinomu děložního čípku.
Monitoring of changes in DNA methylation as prognostic biomarkers in cervical cancer
Keywords: epigenetika; DNA metylace; karcinom děložního čípku; biomarkery; epigenetics; DNA methylation; cervical cancer; biomarkers