Úprava vody pro reverzní osmózu na mikrofiltračním zařízení s dutými vlákny - Hrubá, Martina (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá studiem dead-end mikrofiltrace s přídavkem zeolitů pro přípravu pitné vody. Experimentální část se zabývá nalezením vhodných hydrodynamických podmínek pro mikrofiltraci modelového systému dutými vlákny. Dále se zabývá stanovením sorpční kapacity zeolitu na vápenaté ionty. Bylo zjištěno, že mikrofiltraci s přídavkem zeolitu lze využít k předúpravě nástřiku pro reverzní osmózu a může tak nahradit řadu standardních procesů.
Submerged hollow fiber microfiltration system as a reverse osmosis pretreatment step
Keywords: dead-end mikrofiltrace; dutá vlákna; zeolity; reverzní osmóza