Aspirační tendence při praktické výuce přežití - Dvorský, Jaroslav; Fiala, Miloš; Vondrášek, David (Univerzita Pardubice, 2010)
Soudobou zátěž zvládáme pomocí technických vymožeností a naše úspěšnost je závislá na technické, počítačové zdatnosti. Získávaný obraz vlastních možností aktivně zasahovat a usměrňovat bezprostřední okolí je v tomto směru zprostředkovaný, nepřímý. V kontaktu s reálným ohrožením máme větší či menší tendenci vnímat tuto situaci zkresleně. Každá odchylka na obě strany od reálného vnímání ohrožení je při našem dalším rozhodování škodlivá a zavádějící. Předložená studie je zaměřena na zjišťování velikosti individuální odchylky aspiračních tendencí od objektivního expertního hodnocení výkonu účastníků v zátěžových situacích při praktické výuce přežití.
Keywords: zátěž; aspirace; přežití; ohrožení