Hodnocení srozumitelnosti a čtivosti znalostního dotazníku pro pacienty s diabetes mellitus - Šoukalová, Kristýna; Prázný, Martin; Mandysová, Petra; Doležalová, Barbora (My University, 2018)
Cíl: Cílem práce bylo provést hodnocení srozumitelnosti a čtivosti položek nově vytvořeného znalostního dotazníku pro pacienty s diabetes mellitus. Hodnocení srozumitelnosti a čtivosti dotazníku proběhlo jako dílčí část projektu dizertační práce, v rámci, které je dotazník vyvíjen. Metodika: Předvýzkum pro ověření srozumitelnosti položek nově vytvořeného dotazníku proběhl na vzorku 41 osob s diabetem 1. a 2. typu. Hodnocení dotazníku po stránce pravopisné a stylistické provedli dva odborníci na český jazyk. Čtivost textu dotazníku byla hodnocena pomocí Mistríkova vzorce, a to dvěma na sobě nezávislými osobami. Výsledky: Na základě vyplněných dotazníků a poznámek k položkám, jež uvedli respondenti, byly upraveny 3 položky pro obecnou část, 1 položka pro část týkající se diabetu 1. typu a 1 položka pro část týkající se diabetu 2. typu. Dále byla upravena 1 identifikační otázka. Čtivost textu všech položek dotazníku byla vypočtena na hodnotě 38,47 bodů. Závěr: Hodnocení srozumitelnosti a čtivosti je jedním z velmi podstatných kroků při tvorbě měřícího nástroje. U všech položek v dotazníku byla zhodnocena jejich srozumitelnost pomocí zpětné vazby od respondentů a následně byly provedeny drobné úpravy. Text položek dotazníku lze interpretovat jako lehce srozumitelný.
Assessing the clarity and readability of knowledge questionnaire for patients with diabetes mellitus
Keywords: Dotazník-Diabetes mellitus-znalost-srozumitelnost-čtivost-hodnocení; Questionnaire – Diabetes mellitus – knowledge- clarity – readability – evaluation