Motiv času v Kritice čistého rozumu - Prchal, Filip (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce pojednává o Kantově motivu času v jeho díle Kritika čistého rozumu. Budu se zabývat Kantovým pojmem času pouze v rámci jeho Transcendentální estetiky. Nejprve tato práce vysvětlí základní pojmy Kantovy teorie poznání. Dále stručněji představí jeho koncepci prostoru, který se k času váže. Poté se explicitně zaměří na podrobnou analýzu Kantova konceptu času. Pozdější fáze práce se věnuje Kantova pojetí času a prostoru. Nejdříve Kant odpoví na běžné argumenty proti jeho teorii. Dále se s Kantem vyrovnávají moderní kritici, například Paul Guyer, G. Patzig, P. F. Strawson a další. Prostřednictvím textové interpretace se na základě Kantovy teorie pokusí dát odpověď na otázky: Co je čas? Je vnější nebo vnitřní? Je objektivní vůči všemu co existuje, a nebo se jedná o subjektivní věc? A pokud z nás čas vychází, a je podmínkou možnosti vnímání světa, jsme i my podmínkou času, neboť kdybychom nebyli, nebyl by čas?
The Theme of Time in Kant's Critique of Pure Reason
Keywords: Kant; transcendentální estetika; čas; prostor; Kant; transcendental aesthetics; time; space