Fenomén azylu hospodářských zvířat: případová studie - Kupfová, Eva (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá zakladateli jedné z organizací, typu azyl pro hospodářská zvířata v České republice, jejich motivacemi a životním stylem. Cílem práce je charakterizovat hlavní důvody a motivace, které zakladatele vedly k založení typu organizace, kterým je azyl pro hospodářská zvířata. Co založení azylu předcházelo a jaké je fungování této organizace. Práce dále zjišťuje, jakou roli v chodu organizace hraje stravování. Konkrétně postavení vegetariánství a veganství. Tématu blízké jsou také otázky týkající se konceptualizace práv zvířat v České republice. V práci je využito metod kvalitativního výzkumu, zejména hloubkových polostrukturovaných rozhovorů. Práci dotváří také audiovizuální zpracování tématu, které nechává diváka nahlédnout do života informantů bez rapidního zasahování.
The Phenomenon of Asylum for Livestock: A Case Study
Keywords: azyl pro hospodářská zvířata; motivace; životní styl; asylum for livestock; motivation; lifestyle