Mák a jeho význam v potravinářství - Martínková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu.
Poppy seed and its importance in the food industry
Keywords: mák; maková semena; alkaloidy; olejniny; maková sláma; poppy; poppy seeds; alkaloids; oilseeds; poppy straw