Elektronizace veřejné správy: mezinárodní komparativní studie - Hýblová, Petra (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá příčinami aktuálního postavení České republiky v oblasti e Governmentu. Pomocí srovnávací analýzy hledá rozdílné kroky, které učinila Česká republika a Estonsko v oblasti elektronizace veřejné správy, a které vedly k odlišnému vývoji e-Governmentu v obou zemích. Práce se zaměřuje na současnou úroveň a vývoj e Governmentu v obou zemích, tvorbu legislativního rámce a popis základních elektronických služeb. Hlavním zjištěním vyplývajícím ze srovnávací analýzy je, že oproti Estonsku neexistuje dlouhodobá politická vůle k podpoře e-Governmentu a naplnění stanovených cílů ve strategických dokumentech. Bez naplnění primárního předpokladu, kterým je politická vůle, je hledání dalších možností ke zlepšení úrovně elektronizace v České republice bezpředmětné.
Electronization of public administration: an international comparative study
Keywords: e-Government; veřejná správa; e-služby; Česká republika; Estonsko; e-Government; public administration; e-services; Czech Republic; Estonia