Nežádoucí účinky radiologických kontrastních látek a jejich zvládání v rámci první pomoci - Bukáčková, Sabina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá nežádoucími účinky radiologických kontrastních látek a jejich zvládáním v rámci první pomoci. Teoretická část popisuje typy kontrastních látek, jejich vlastnosti a možné nežádoucí reakce. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi radiologickými asistenty, které zkoumá jejich zkušenosti s nežádoucími reakcemi pacientů, postupy při jejich řešení a úroveň znalostí první pomoci v těchto situacích.
Adverse effects of radiologic contrast agent and their management within first aid
Keywords: radiologické kontrastní látky; nežádoucí účinky; první pomoc; radiologický asistent; alergické reakce; jódové a baryové kontrastní látky; radiological contrast agents; adverse effects; first aid; radiologic technologist; allergic reactions; iodinated and barium contrast agents