Odraz politické idey revolučního období v Americe v Common Sense od Thomase Paina - Šklíbová, Jana (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se výhradně zabývá radikální politickou myšlenkou Amerického revolucionáře Thomase Paina v Common Sense v kontextu osvícenských politických teorií. Teoretická část je zaměřena na historické období osvícenství, které je ideově propojeno s Americkou revolucí. Tato část pojednává o důležitosti epistemologického výkladu lidské mysli a jeho propojení s formou vlády se zaměřením na liberální a radikální koncepce této politické filozofie a následný střet těchto koncepcí v Americké revoluci. Analytická část práce rozebírá pamflet Common Sense od Thomase Paina. V tomto oddíle je kladen důraz především na radikální politickou ideu Paina a jeho inovativní literární taktiky v Common Sense.
Political Thought in America during the Revolutionary Period as Reflected in Thomas Paine's Common Sense
Keywords: Common Sense; Paine; Thomas; Osvícenství; Americká revoluce; Locke; John; radikalismus; Common Sense; Paine; Thomas; the Enlightenment; the American Revolution; Locke; John; radicalism