Politický aktivismus českých exilových skupin stojících mimo Radu svobodného Československa v období 1948-1956 - Cholínský, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je zaměřena na představení politického aktivismu nejvýznamnějších českých exilových skupin ve svobodném světě v období 1948 až 1956, které stály v opozici vůči Spojenými státy americkými financované Radě svobodného Československa prezentující se jako zastřešující československý exilový politický orgán. Mapuje vznik, programové zaměření a politickou činnost tří skupin - Českého národního výboru, Sdružení českých demokratických federalistů a Českého křesťansko-demokratického hnutí - odmítající personální a programovou kontinuitu Rady svobodného Československa s vládou tzv. Národní fronty v poválečném Československu. Ve stručnosti se zabývá také metodologií výzkumu exilové problematiky, souvislostmi exilového vývoje s příčinami komunistického vítězství v Československu a paralelním vývojem a situací ve slovenském exilu.
Political Activism of Czech Exile Groups outside the Council of Free Czechoslovakia from 1948 to 1956
Keywords: Československo; poúnorový exil; protikomunistický odboj; politický aktivismus; Czechoslovakia; post-February exile; anti-communist resistance; political activism