Stresové faktory u sester na operačním sále - Joštová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na zjištění nejčastějších příčin stresových faktorů působících na perioperační sestry na operačním sále. Zároveň se zabývá nepříjemnými dopady stresu na jejich fyzickou a psychickou stránku. Teoretická část popisuje stres, zaobírá se jeho vlivem na zdraví, nejčastějšími stresory vyskytujícími se na pracovišti a relaxačními metodami, kterými se dají zmírnit či eliminovat zdravotní rizika spojená se stresem. Výzkumná část analyzuje pomocí dotazníku rizikové faktory životního stylu, nejčastější stresové faktory, které způsobují fyzickou a psychickou zátěž u perioperačních sester a formy relaxace, které volí k odstranění nahromaděného stresu.
Stress factors in nurses in the operating room
Keywords: stres; stresové faktory; perioperační sestry; relaxace; stress; stress factor; scrub nurses; relaxing