Toll-like receptory a jejich úloha v systémové zánětlivé reakci - Perková, Ilona (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce pojednává o Toll-like receptorech a shrnuje jejich působení v systémové zánětlivé reakci. Popisuje jednotlivé Toll-like receptory, jejich strukturu, lokalizaci, expresi a signální dráhy. Zabývá se bakteriálními a virovými specifickými molekulárními vzory spojenými s patogeny se zaměřením na jejich rozpoznávání prostřednictvím Toll-like receptorů. Stručně vystihuje funkci Toll-like receptorů v řadě onemocnění, ovlivnění Toll-like receptorů vnějšími vlivy a možnou léčbu.
Toll-like receptors and their role in systemic inflammatory reaction
Keywords: Toll-like receptory; zánětlivá odpověď; specifické molekulární vzory spojené s patogeny; cytokiny; dendritické buňky; Toll-like receptors; inflammatory response; pathogen-associated molecular patterns; cytokine; dendritic cells