Význam a metody stanovení disociačních konstant léčiv - Kovář, Libor (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce je věnována popisu stanovení disociačních konstant léčiv instrumentálními analytickými metodami. Většina léčiv jsou slabé kyseliny nebo zásady a jejich acidobazické vlastnosti mají vliv na jejich farmakokinetiku a farmakodynamiku. V experimentální části práce byla použita kyselina acetylsalycilová k validaci metody potenciometrické titrace ve vodně-metanolickém prostředí.
The importace and methods for determining of dissociation constants of some drugs
Keywords: Kyselina acetylsalycilová; disociační konstanta; potenciometrická titrace; směsné prostředí; Acetylsalicylic acid; dissociation constant; potentiometric titration; organic-aqueous environment