Požární ochrana jako kvalita života v obcích organizovaných v místních akčních skupinách v Královéhradeckém kraji - Landa, Marek (Univerzita Pardubice, 2020)
Předmětem práce je výzkum vnímání požární ochrany zajišťované sdruženími dobrovolných hasičů jako kvality života u 15 místních akčních skupin (MAS) Královéhradeckého kraje. Kvalita života je chápána z pohledu 11 ukazatelů sledovaných v projektu ČR 2030, kde jedním z ukazatelů je bezpečnost. Na základě studia a analýzy strategií komunitně vedeného rozvoje a výročních zpráv MAS za období 2014-2020 bylo zjištěno, že 10 z 15 MAS preferuje ve svých strategiích požární ochranu, kterou finančně podporuje pomocí dotací z prostředků Evropské unie. Účelem podpory je modernizace vybavení jednotek požární ochrany, která podporuje růst členské základny sdružení. Tím je podpořena funkce ukazatele kvality života mezilidské vztahy. Význam sdružení dobrovolných hasičů v MAS hraje proto významnou roli nejen v bezpečnosti na území MAS, ale hlavně v komunitním životě obcí.
Fire protection as a quality of life in municipalities organized in the Local action groups in the Hradec Králové region.
Keywords: bezpečnost; kvalita života; místní akční skupiny; požární ochrana; sdružení dobrovolných hasičů; územní rozvoj; Association of volunteer firefighters; fire protection; Local action groups; quality of life; safety; territorial development