Buněčné a fyziologické důsledky snížené exprese Niemann-Pick type C1 genu - Jelínek, David (Univerzita Pardubice, 2010)
Disertační práce se snaží objasnit zda fyziologické snížení exprese NPC1 genu/proteinu mění transport a rovnováhu cholesterolu původem z nízko-denzitních lipoproteinů (LDL-cholesterol) v lidských fibroblastech. Dále práce se zaměřuje na interakci mezi NPC1 proteinem a caveolinem-1. A s použitím myššího modelu zjišťuje, zda fyziologické snížení NPC1 genu/proteinu vyvolá onemocnění.
Cellular and physiological consequences of decreased Niemann-Pick type C1 gene expression
Keywords: Niemann-Pick typu C; nízkodensitní lipoproteiny; cholesterol; fibroblasty; metabolismus tuků; low-density lipoprotein; lipid metabolism; insulin resistance