Analýza zabezpečení podnikových sítí s protokolem IEEE 802.1X - Bubeník, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou zabezpečení komunikace v podnikových sítí LAN s důrazem na analýzu používaných zabezpečených a nezabezpečených protokolů standardu 802.1X. Práce se věnuje principům zabezpečení podnikových sítí od jednoduchého statického způsobu zabezpečení pomocí sdíleného klíče až po pokročilé metody autentizačního protokolu EAP využívaných v podnikových sítích se zaměřením na jejich bezpečnost a rizika, vyplývající z jejich použití. V praktické části se zabývá metodikou hodnocení zabezpečení sítí, definuje vlastní metodiku. Tato metodika je základem pro vznik architektury testů pro bezpečnostní audit podnikových sítí, která je v praktické části využita při penetračním testování.
Security analysis of corporate networks based on the IEEE 802.1X protocol
Keywords: bezpečnost sítí; bezpečnostní audit; penetrační testování; 802.1X; RADIUS; EAP; network security; security audit; penetration testing; 802.1X; RADIUS; EAP