Historie a současnost firmy Akciový pivovar Pardubice - Menclová, Nelly (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zaměřuje na dějiny pardubického pivovaru od jeho založení do současnosti. Nejprve je stručně popsaná historie pivovarnictví na našem území a dále vývoj daní vztahujících se k pivu. Následně počátky pivovarnictví v Pardubicích a zakládání pivovarů, které předcházely vybudování Akciového pivovaru Pardubice. Hlavní část je věnovaná samotnému podniku a jeho proměně postupem času. Zaměřuji se na období před, ale hlavně po roce 1945. Na závěr se věnuji období kolem roku 1993 až do současnosti. Práci zakončuji rokem 2015, kdy už firmu známe pod názvem Pardubický pivovar.
History and present of the company Akciový pivovar Pardubice
Keywords: pivovary; podniky; závody; dějiny; Pardubice; pivo; pivovarnictví; současnost; rekonstrukce; breweries; companies; faktories; Pardubice; history; beer; beer industry; today; reconstruction