Stanovení cytotoxicity vybraných sulfonamidů - Voborníková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá studiem cytotoxicity osmi vybraných nově syntetizovaných sulfonamidů, které by mohly být do budoucna použitelné jako antibakteriální látky. Pro testování cytotoxického účinku sulfonamidů byly použity dvě různé metody. První metodou byl test vylučování trypanové modři, s jehož pomocí byla stanovena viabilita a proliferace u buněčné linie Jurkat. Druhou použitou metodou byla analýza buněk v reálném čase pomocí systému xCELLigence RTCA SP, kdy byl na základě měření změn impedance stanovován buněčný index u buněčné linie A549. Všechny testované sulfonamidy vykazovaly určitou míru cytotoxicity. Jako nejvíce toxické se ukázaly sulfonamidy SA9 a SA10, u kterých docházelo s jejich vzrůstající koncentrací k úplné inhibici buněčné proliferace. Sulfonamidy označené jako SA5, SA6, SA7, SA8, SA11 a SA12 vykazovaly při nejvyšší testované koncentraci pouze mírný antiproliferační účinek na obě buněčné linie, a tudíž se jeví jako perspektivní sloučeniny pro další studium.
Determination of cytotoxicity of selected sulfonamides
Keywords: sulfonamidy; cytotoxicita; test vylučování trypanové modři; xCELLigence; A549; Jurkat; sulphonamides; cytotoxicity; trypan blue exclusion assay; xCELLigence; Jurkat